Ποιους μυς γυμνάζεις με κάθε άσκηση!

by theman
poious-mys-gimnazeis-me-kathe-askisi the-man.gr

Οι σωστές διατάσεις πριν οποιαδήποτε έντονη γυμναστική είναι το άλφα και το ωμέγα, έτσι ώστε να μην τραυματίσεις τους μυς σου. Πέρα από αυτό είναι και ιδιαίτερα ευεργετικές και στην καθημερινότητα σου, ειδικά αν δουλεύεις πολλές ώρες και “πιάνεσαι”.

Στο the-man.gr ψάξαμε και βρήκαμε τις καλύτερες ασκήσεις για να γυμνάσεις διάφορους μυς του σώματος σου. Θυμήσου, ότι οι σωστές αναπνοές και οι σωστή εφαρμογή των ασκήσεων είναι σημαντικές. Για κάθε άσκηση κράτα τη στάση για 10 με 30 δευτερόλεπτα.

 

Πως να κάνεις σωστό streching στους μυς σου

 

Υπερέκταση του λαιμού

stretching-stous-mys-tou-laimouΣτη συγκεκριμένη άσκηση τεντώνεται ο στερνοκλειδομαστοειδής μυς. Για να κάνεις σωστά την άσκηση. Ίσιωσε το κορμί σου, τοποθέτησε τα χέρια γύρω από τη μέση και γύρε το κεφάλι προς τα πίσω. Αν θέλεις να τεντωθεί περισσότερο τότε τοποθέτησε τα χέρια σου στο μέτωπο.

Πλάγιο stretch του λαιμού με βοήθεια χεριών

plagio-tentwma-laimou-me-voitheia-xeriwn

Αυτή η άσκηση γυμνάζει τόσο τον στερνοκλειδομαστοειδή μυ, όσο και τον άνω τραπεζοειδή. Για να την κάνεις σωστά, κάθισε με το σώμα σου ευθύ και με το δεξί χέρι γύρε το κεφάλι σου προς τα δεξιά, μέχρι να ακουμπήσει το αυτί στον ώμο σου. Επανάλαβε με αντίστοιχο τρόπο και από την άλλη μεριά.

Πλευρικό τέντωμα στον ώμο

pleuriko-tentwma-tou-wmouΕδώ γυμνάζεται ο πλάγιος δελτοειδής. Είναι μια εύκολη άσκηση. Τέντωσε το ένα χέρι και με το άλλο πίεσε το τεντωμένο. Πίεσε μέχρι όσο πάει. Επανάλαβε με το άλλο χέρι την ίδια διαδικασία.

Stretch λαιμού σε όρθια στάση

streching-tou-trapezoeidi-mi-tou-laimouΣτάσου με τα πόδια ενωμένα και το κορμί ίσιο. Σπρώξε αργά τους γοφούς σου προς τα πίσω και δώσε κλίση στο πάνω μέρος της πλάτης σου, έτσι ώστε να γείρεις το λαιμό προς τα μπροστά, προσπαθώντας να ακουμπήσεις το πηγούνι στο στέρνο. Με αυτόν τον τρόπο γυμνάζεις τον τραπεζοειδή σου.

Πλάγιο stretch με πείρο

plagio-stretch-me-voitheia-pirouΕίναι η κατάλληλη άσκηση για τους εξωτερικούς πλάγιους και τους ραχιαίους. Σε όρθια στάση, σπρώξε τους γοφούς σου στο πλάι όπως στην εικόνα. Τεντώσου όσο μπορείς και έπειτα κάνε το ίδιο από την άλλη πλευρά.

Η στάση τρίγωνο

stasi-trigwno-stretching-mywnΆπλωσε τα πόδια σου με άνοιγμα λίγο μεγαλύτερο από το φάρδος των ώμων σου. Το μπροστινό πόδι στην ευθεία και το πίσω με κλίση 90 μοίρες. Τέντωσε τα χέρια σου στο πλάι. Με το ένα χέρι προσπάθησε να ακουμπήσεις το μπροστινό πόδι. Για να το κάνεις σωστά, θα πρέπει να κρατήσεις την πλάτη σου ίσια και να πιέσεις το ισχίο σου προς τα πίσω. Κάπως έτσι γυμνάζεις τους εξωτερικούς πλάγιους μυς σου.

Στάση καμήλα

stretching-stasi-kamilasΣτη στάση καμήλα γυμνάζεις τον ορθό κοιλιακό και τους εξωτερικούς πλάγιους. Κάθισε αναπαυτικά πάνω στις φτέρνες σου, βάλε τα χέρια πίσω από την πλάτη και σπρώξε το ισχίο προς τα έξω και πάνω. Πρόσεξε μόνο να μην επιβαρύνεις τη μέση σου!

Stretch στήθους με κόντρα στον τοίχο

tentwma-tou-mii-tou-stithous-me-kontra-ston-toixoΑκούμπησε το χέρι σου στον τοίχο. Ύστερα, ξεκίνα σιγά- σιγά να περιστρέφεσαι μακρυά από τον τοίχο. Με αυτόν τρόπο θα γυμνάσεις τον θωρακικό μυ και τους ραχιαίους. Κράτα για 10-30 δευτερόλεπτα και έπειτα άλλαξε χέρι.

Στάση του σκύλου

stasi-tou-skilou-tentwma-miwn

Στάσου τόσο μακρυά από τον τοίχο, όσο να μπορέσει ο κορμός σου να είναι παράλληλα με το έδαφος. Σπρώξε στο στήθος προς το πάτωμα, σχηματίζοντας στην πλάτη σου μια μικρή καμάρα. Πήγαινε όσο πιο χαμηλά αντέχεις. Είναι μια παραλλαγή της από πάνω άσκησης την οποία μπορείς να γυμνάσεις ταυτόχρονα και τις δυο πλευρές.

Η στάση του παιδιού

stasi-tou-paidiou-yoga-matΣτην κατηγορία εκγύμνασης ραχιαίων ανήκει η στάση του παιδιού. Ξάπλωσε με τα χέρια απλωμένα και σπρώξε τους γοφούς προς τις φτέρνες, προσπαθώντας να ακουμπήσεις το πάτωμα με το μέτωπο σου.

Ύπτια συστροφή

iptia-sistrofi-ekgimnasi-twn-gloutwnΓια να γυμνάσεις τους γλουτιαίους και εξωτερικούς πλάγιους ξάπλωσε σε ευθεία. Με το αριστερό χέρι ξεκίνα να τραβάς το δεξί πόδι προς τα αριστερά. Κράτα για 10-30 δευτερόλεπτα και έπειτα άλλαξε χέρι και πόδι.

Η στάση του καθιστού περιστεριού

stasi-tou-kathismenou-peristeriouΚάθισε έτσι ώστε το σώμα σου να σχηματίζεις ορθή γωνία. Με το αριστερό χέρι τράβα το δεξί πόδι με φορά προς την κοιλιά. Επανάλαβε την ίδια άσκηση για το άλλο πόδι. Έχεις γυμνάσει, κάπως έτσι, τον πρόσθιο μυ της κνήμης σου!

Στάση του μισού καθισμένου περιστεριού

stasi-tou-miso-kathimenou-peristeriouΗ διαφορά με την παραπάνω στάση είναι ότι αυτή τη φορά θα πρέπει να σηκώσεις το πόδι σου και να το φέρεις όσο πιο κοντά γίνεται στο στέρνο σου. Αυτή η μικρή διαφορά στην άσκηση έχει ως αποτέλεσμα να γυμνάζεις τον γλουτιαίο μυ.

Stretching προσαγωγών

askisi-gia-tentwma-twn-prosagwgwn

Η πιο συνηθισμένη άσκηση για την προθέρμανση και εκγύμναση προσαγωγών και δικεφάλων. Κάθισε το πάτωμα με ανοιχτά τα πόδια και ίσια και ξεκίνα να γέρνεις προς τα μπροστά. Για να διευκολύνεις την κάθοδο, χρησιμοποίησε τα δάχτυλα σου για να “τραβάς” το σώμα σου προς τα μπροστά.

Στάση της πεταλούδας

stasi-tis-petaloudasΜια ακόμα άσκηση για τους προσαγωγούς. Κάθισε στο πάτωμα, ένωσε τις πατούσες σου και με τις παλάμες σου, πίεσε τα γόνατα σου προς τα κάτω. Όσο πιο κάτω καταφέρεις να τα πας, τόσο καλύτερα! Αν θέλεις να γίνει πιο έντονη η άσκηση, φέρε τις φτέρνες σου πιο κοντά στους γοφούς.

Πλάγιο βαθύ κάθισμα

vathi-kathisma-sto-plaiΞεκίνα με τα πόδια σου να έχουν άνοιγμα στο πλάτος των ώμων σου. Ρίξε το βάρος μια στο ένα πόδι και μια στο άλλο. Το ελεύθερο πόδι θα πρέπει να είναι σε ευθεία. Μείνε στο κάθε πόδι για περίπου 10 με 30 δευτερόλεπτα. Έπειτα άλλαξε πόδι και επανάλαβε τη διαδικασία.

Βαθύ κάθισμα στο ένα γόνατο

vathi-kathisma-sto-ena-gonatoΞεκίνα με βαθύ κάθισμα όπου το αριστερό σου πόδι στηρίζεται στο γόνατο και το δεξί βρίσκεται σε γωνία 90 μοιρών. Γείρε προς τα πίσω και πιάσε τον αστράγαλο σου και προσπάθησε να το φέρεις μέχρι τον πισινό σου. Ακολούθησε την διαδικασία και με το άλλο πόδι. Με αυτό τον τρόπο γυμνάζεις τον μυ της “ψυχής”- ψοΐτης μυς- και τον τετρακέφαλο.

Μπροστινή αναδίπλωση

kathismenos-antras-gia-mprostini-anadiplwsiΜια πολύ καλή άσκηση, μιας και γυμνάζει πολλούς μυς ταυτόχρονα. Τους ραχιαίους μυς του μηρού, τους οπίσθιους μηριαίους και γάμπες. Κάθισε στο πάτωμα και με τα χέρια σου προσπάθησε να φτάσεις τα δάχτυλα των ποδιών σου κρατώντας πάντα ίσια την πλάτη σου.

Stretching για τις γάμπες

askisi-tentwmatos-gampasΜπορείς είτε σε ένα σκαλοπάτι, είτε σε κάποιο μικρό ύψωμα να κάνεις την συγκεκριμένη άσκηση. Στάσου στην άκρη του σκαλοπατιού και περίστρεψε τους ελαφρά τους αστραγάλους σου έτσι ώστε να τεντωθούν οι μυς από τις γάμπες σου.

Κάμψη του ενός ποδιού για εκγύμναση του πίσω μηριαίου

kampsi-tou-enos-podiou-gia-stretch-pisw-mi-mirouΣτάσου σε ευθεία και κατόπιν άπλωσε το δεξί σου πόδι μπροστά. Στερέωσε τα χέρια σου στους γοφούς και ξεκίνα να γέρνεις προς τα μπροστά, κρατώντας πάντα την πλάτη σου ίσια! Επανάλαβε το ίδιο και με το άλλο πόδι.

Related Posts