χάσε κιλά χωρίς να κάνει αερόβια γυμναστική

Πως θα χάσεις κιλά χωρίς να κάνεις αερόβια άσκηση!

by theman

H αερόβια άσκηση έχει συσχετιστεί με την απώλεια λίπους, και αυτό εν μέρει ισχύει, αφού το συγκεκριμένο είδος άσκησης ενεργοποιεί και κινεί παράλληλα μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματός μας, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη καύση θερμίδων. Μάλιστα, αν αυτή συνδυαστεί με μία ισορροπημένη διατροφή, τότε τα αποτελέσματα στο σώμα μας-αναφορικά με την απώλεια κιλών-θα είναι κάτι παραπάνω από φανερά.

Ωστόσο, πολλοί αθλούμενοι-είτε έμπειροι είτε άπειροι-υπερβάλλουν αναφορικά με το θέμα της αερόβιας άσκησης, ενσωματώνοντάς την σε καθημερινή βάση και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με απώτερο σκοπό την ολοένα και μεγαλύτερη απώλεια λίπους. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να επιφέρει επιπλέον οφέλη σχετικά με το ζήτημα της απώλειας σωματικού λίπους-απώλειας κιλών.

Χάσε λίπος χωρίς τρέξιμο!

Στο συγκεκριμένο άρθρο σου παρουσιάζουμε ορισμένους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να χάσεις λίπος, χωρίς να χρειαστεί να “αλωνίσεις” όλα τα γήπεδα της πόλης σου. Εξάλλου, ο ελεύθερος καθημερινός χρόνος του καθενός δεν είναι αρκετός, ώστε να μπορεί να αφιερώνει μία με μιάμιση ώρα στο jogging. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι αυτοί που “μισούν” ή βαριούνται τις αερόβιες ασκήσεις (οι ιστορίες πλήξης περί διαδρόμων στα γυμναστήρια ολοένα και πληθαίνουν). Επομένως, θα πρέπει να βοηθήσουμε κάπως και τους αθλούμενους που ανήκουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Στη συνέχεια του άρθρου θα βρεις tips που θα σε βοηθήσουν να χάσεις κιλά χωρίς να χρειαστεί να ενσωματώσεις την αερόβια άσκηση στην καθημερινότητά σου!

Δες επίσης: 13 Απλά tips για χάσιμο βάρους και μείωση λίπους!

Σήκωσε παραπάνω κιλά

χάσε λίπος σηκώνοντας παραπάνω κιλά

Σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Αμερικάνικο Συμβούλιο περί Φυσικής Άσκησης, ένας άνθρωπος που ζυγίζει 90 κιλά και αθλείται έντονα για μία περίπου ώρα, κάνοντας βάρη, καίει περίπου 544 θερμίδες. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο ίδιος άνθρωπος θα χάσει μέσω του jogging περίπου 635 θερμίδες. Οι εν λόγω μετρήσεις μαρτυρούν πως μία έντονη προπόνηση με βάρη στο γυμναστήριο μπορεί να είναι το ίδιο ωφέλιμη ως προς τη καύση λίπους-θερμίδων με μία αερόβια άσκηση όπως είναι το jogging.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ένας συστηματικά αθλούμενος  (που ασκείται δηλαδή τουλάχιστον 3 με 4 φορές την εβδομάδα) δεν χρειάζεται να “υπερβάλλει” στο θέμα της αερόβιας άσκησης, αν επιθυμεί να χάσει μερικά κιλά. Αντιθέτως, θα ήταν καλύτερα να στραφεί σε μία εντονότερη προπόνηση ενδυνάμωσης. Η σταδιακή αύξηση των κιλών που θα σηκώνεις στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα προνόνησής σου θα σε βοηθήσει να δείξεις “καλύτερος”, να αυξήσεις τη δύναμή σου αλλά και να κάψεις λίπος.

Tip: Το όριο ως προς την απώλεια κιλών στην παραπάνω περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 κιλό ανά εβδομάδα. Η τήρηση του εν λόγω ορίου θα σε βοηθήσει ώστε να αποφύγεις το ανεπιθύμητο φαινόμενο της απώλειας της μυϊκής σου μάζας.

Πρόσεχε τι τρως

σωστή διατροφή για μέγιστη απώλεια λίπους

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του άρθρου, οποιοδήποτε είδος άσκησης και αν ακολουθήσεις, αυτό, από μόνο του δεν θα μπορέσει να σου αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το “συμπληρωματικό” κλειδί (και ενδεχομένως κάτι παραπάνω από συμπληρωματικό) που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία ακούει στο όνομα διατροφή. Ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, το οποίο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες-σύνθετους υδατάνθρακες και ακόρεστα λιπαρά θα σε βοηθήσει να επιτύχεις το αποτέλεσμα που επιζητείς.

Επομένως, αν θέλεις να χάσεις αυτό το ενοχλητικό στρώμα λίπους από την κοιλιά σου ή να αναδείξεις τους κοιλιακούς σου ξέχασε τα τηγανιτά, τα “πατατάκια” και όποιο άλλο junk food αγαπάς.

Δες επίσης: Πως να απαλλαγείς από το πλαϊνό λίπος της κοιλιάς!

Βρες την ισορροπία στις προπονήσεις σου

ακολούθησε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα εκγύμνασης

“Μέτρον άριστον” συνήθιζαν να αναφέρουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν οι πρόγονοί μας, και είχαν απόλυτο δίκαιο. Παραπάνω, μπορεί να σου παρουσιάσαμε την προπόνηση ενδυνάμωσης ως έναν εναλλακτικό τρόπο για να χάσεις το περιττό λίπος από το σώμα σου, ωστόσο το ιδανικό θα ήταν να συνδυάσεις τα οφέλη της συγκεκριμένης προπόνησης με αυτά της αερόβιας άσκησης.

Όπως αναφέρουν οι περισσότεροι γυμναστές, η ενσωμάτωση μορφών αερόβιας άσκησης (τρέξιμο, σκοινάκι, ποδήλατο, μηχάνημα κωπηλατικής) στο πρόγραμμα ενδυνάμωσής σου θα σε βοηθήσει να μείνεις “στεγνός” και παράλληλα μυώδης (αρκεί, βέβαια, να τηρείς και το κριτήριο της σωστής διατροφής).

Ωστόσο, και πάλι θα πρέπει να προσέξεις ώστε να μην υπερβάλλεις αναφορικά με τη “φύση” των προπονήσεών σου.  Η υπερβολική αερόβια άσκηση σε συνδυασμό με την προπόνηση ενδυνάμωσης δεν θα σε βοηθήσει σε κάτι. Αντιθέτως, το μόνο που θα σου αποφέρει είναι απώλεια δύναμης σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Αν θέλεις να εντάξεις αποτελεσματικά την αερόβια άσκηση στο πρόγραμμα εκγύμνασής σου, προτίμησε ένα “χαλαρό” περπάτημα στο διάδρομο (χαμηλής έντασης αερόβια άσκηση) είτε ένα έντονο “σπριντ” στο μηχάνημα κωπηλατικής (3 σετ των 250 μέτρων θα κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους). Με τους παραπάνω τρόπους θα “τονώσεις” τη φυσική σου κατάσταση, και συνεπακόλουθα τη λειτουργία του καρδιαγγειακού και καρδιοαναπνευστικού σου συστήματος, χωρίς να “καταστρέψεις” την προπόνηση ενδυνάμωσής σου.

Related Posts