δεν επικεντρώνεσαι στην προπόνηση του πυρήνα σου

10 Λόγοι που σε εμποδίζουν να χάσεις το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς!

by theman

Η άνοιξη μπήκε και επίσημα, τα λουλούδια ανθίζουν και η διάθεσή σου ανεβαίνει κατακόρυφα.  Και κάπου εκεί, δειλά-δειλά, αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες σου σκέψεις για το καλοκαίρι και την εξωτερική σου εμφάνιση.  Ο χειμώνας έχει αφήσει σίγουρα τα “σημάδια” του πάνω στο σώμα σου, και ως είθισται η περιοχή της κοιλιάς κατέχει εξέχουσα θέση στον εν λόγω τομέα.

Το λίπος στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος πέρα από “αντιαισθητικό” είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία σου, ιδίως αν μιλάμε για την περίπτωση του σπλαχνικού λίπους (συσχέτιση με εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά νοσήματα, οστεοπόρωση και άνοια). Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν, είναι το εξής: Πως θα χάσεις τα περιττά κιλά από την περιοχή της κοιλιάς;

απώλεια κιλών στην περιοχή της κοιλιάς

Η απάντηση βρίσκεται σε δύο απλές λέξεις, γυμναστική και σωστή διατροφή. Ωστόσο, πολλοί από εμάς δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τις σωστές κατευθυντήριες ακόμη και αν γνωρίζουν καλά τις δύο παραπάνω λέξεις. Με λίγα λόγια, οι λεπτομέρειες είναι που θα κάνουν την τελική διαφορά.

Τι δεν πρέπει να κάνεις αν θέλεις αν χάσεις το λίπος από την περιοχή της κοιλιάς!

Στο συγκεκριμένο άρθρο σου παρουσιάζονται 10 “κακές” συνήθειες που οι περισσότεροι από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε παράλληλα με μία προσπάθειά μας για απώλεια κιλών. Τα συγκεκριμένα λάθη αναφέρονται τόσο σε θέματα διατροφής όσο και σε θέματα γυμναστικής και θα πρέπει να αποφευχθούν αν θέλεις να δεις χειροπιαστά αποτελέσματα ως προς την απώλεια λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.  Δώσε βάση στα παρακάτω, και πίστεψέ με, ο αγώνας σου για μία επίπεδη και σφιχτή κοιλία θα γίνει πολύ πιο εύκολος!

Δες επίσης: Οι καλύτερες ασκήσεις για να χάσεις εύκολα τα περιττά κιλά!

Δεν κοιμάσαι αρκετά

δεν κοιμάσαι αρκετά

Ο ύπνος δεν επαναφορτίζει μόνο τις ψυχικές και φυσικές σου “μπαταρίες”, αλλά βοηθά παράλληλα στη διατήρηση των ορμονών της όρεξής σου στα κατάλληλα επίπεδα. Ο ανεπαρκής ύπνος θα αυξήσει τα επίπεδα της γκρελίνης (γνωστή και ως ορμόνη της πείνας) στο σώμα σου και από την άλλη θα ελαττώσει τα επίπεδα λεπτίνης (ορμόνη υπεύθυνη για τη δημιουργία του αισθήματος της πληρότητας). Και κάπως έτσι, θα καταλήξεις να αισθάνεσαι πεινασμένος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και άρα να τρως περισσότερο μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Βέβαια, για να προκύψει η εν λόγω αλλαγή στις παραπάνω ορμόνες του σώματός σου θα πρέπει να κοιμάσαι ελάχιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα (6-7 συνεχόμενες ημέρες). Ένα απλό ξενύχτι πού και πού δεν πρόκειται να σε “καταστρέψει”.

Καταναλώνεις πολύ αλκοόλ

πίνεις αρκετό αλκοόλ

Ο όρος “μπιροκοίλι” δεν βγήκε τυχαία. Και όχι, δεν εννοούμε ότι η μπίρα κάνει κοιλιά. Όλα τα αλκοολούχα ποτά θα προσθέσουν επιπλέον θερμίδες στο σώμα σου, με αυτές να αποθηκεύονται κυρίως στην περιοχή γύρω από τη μέση σου. Και επειδή το αλκοόλ φέρει αρκετές θερμίδες, αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός σου θα μείνει για αρκετό χρονικό διάστημα απασχολημένος με αυτές ώστε να τις μεταβολίσει. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αποθήκευση των “περιττών” θερμίδων (από τα τρόφιμα που καταναλώνεις) στο σώμα σου με τη μορφή λίπους. Το όλο “κακό” ολοκληρώνεται με την ελάττωση που επιφέρει η κατανάλωση αλκοόλ στην παραγωγή των ορμονών σχετικά με το αίσθημα της πληρότητας.

Δεν επικεντρώνεσαι στην εκγύμναση του πυρήνα του σώματός σου

δεν επικεντρώνεσαι στην προπόνηση του πυρήνα σου

Όσους και αν κάνεις, το λίπος γύρω από την κοιλιά σου δεν πρόκειται να φύγει. Ωστόσο, ο συνδυασμός μίας καλής-ισορροπημένης διατροφής μαζί με μία ποικιλία ασκήσεων, που θα εστιάζουν στον πυρήνα του σώματός σου, θα σου επιφέρουν γρηγορότερα και καλύτερα αποτελέσματα. Η εκγύμναση των κοιλιακών αλλά και των ραχιαίων σου θα προσδώσει μία “σταθερή”- δυνατή εικόνα στην περιοχή της κοιλιάς, έτσι, όταν αρχίσουν οι πρώτες απώλειες πόντων στην εν λόγω περιοχή, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο του αναμενόμενου. Για να το επιτυχείς αυτό θα χρειαστεί να εντάξεις ορισμένες εξαιρετικές ασκήσεις για κοιλιακούς στην καθημερινή σου ρουτίνα, όπως είναι η κανονική και πλάγια σανίδα, τα ροκανίσματα ποδηλάτου, τα hollow roks (στατική άσκηση, όπως η σανίδα) οι V-ups κοιλιακοί και οι κοιλιακοί με ιατρική μπάλα.

Δες επίσης: Γυμναστική στο σπίτι: Συμβουλές και Ασκήσεις!

Αγχώνεσαι υπερβολικά

αγχώνεσαι υπερβολικά

Όσο παράξενο και αν σου ακούγεται, το στρες επηρεάζει τόσο την ψυχική σου υγεία όσο και τη σωματική. Έρευνες έχουν δείξει πως το άγχος επηρεάζει τα επίπεδα λίπους στην περιοχή της κοιλιάς σε κυτταρικό επίπεδο. Το χρόνιο άγχος επηρεάζει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό σου, μία ορμόνη σχετική με το άγχος. Η εν λόγω διαδικασία δημιουργεί στο σώμα σου την ψευδή ανάγκη για αναπλήρωση θερμίδων, κυρίως με τρόφιμα που εμπεριέχουν λιπαρά και ζάχαρη. Επίσης, η κορτιζόλη ευθύνεται για την επιπλέον παραγωγή λιπωδών κυττάρων στον οργανισμό σου, τα οποία εμφανίζονται με τη μορφή σπλαχνικού λίπους (ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία μας, μιας και σχετίζεται με την εμφάνιση διαβήτη και διάφορων καρδιακών παθήσεων).

Αποφεύγεις τα βάρη

δεν γυμνάζεσαι με βάρη

Το τρέξιμο ή οποιαδήποτε σπορ-χόμπι κάνεις θα βελτιώσει τη φυσική σου κατάσταση, ωστόσο χωρίς την ενσωμάτωση μίας προπόνησης με βάρη η απώλεια του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς θα αργήσει να λάβει χώρα. Διάφορες έρευνες σε νεαρούς αλλά και σε μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες έδειξαν πως ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης και προπόνησης με βάρη εμποδίζει με πιο αποτελεσματικό τρόπο την εμφάνιση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Γενικότερα, θα πρέπει να επιδιώξεις την αύξηση της μυϊκής σου μάζας, αφού αυτοί (οι μύες δηλαδή) είναι που θα σου επιφέρουν περαιτέρω καύση θερμίδων. Με λίγα λόγια, όσο περισσότερη  είναι η μυϊκή σου μάζα τόσο υψηλότερος θα είναι και ο μεταβολικός σου ρυθμός. Έτσι, θα καις αρκετές θερμίδες ακόμη και όταν κάθεσαι απλά στο γραφείο της δουλειάς σου.

Κάνεις αερόβιο με λάθος τρόπο

κάνεις λάθη στην αερόβια άσκησή σου

Η αερόβια άσκηση είναι ωφέλιμη για την υγεία μας, αυτό δεν χωράει καμία αμφισβήτηση. Ωστόσο, στην περίπτωση που θέλεις να χάσεις κιλά από συγκεκριμένες, δύσκολες περιοχές στο σώμα σου (όπως είναι αυτή της κοιλιάς) τότε θα πρέπει να ακολουθήσεις συγκεκριμένες ενέργειες. Ένα χαλαρό τζόκινγκ για μία ώρα δεν θα σου επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα με μία αντίστοιχη σε χρονική διάρκεια προπόνηση με μίνι σπριντ. Οι σύντομες και απότομες εκρήξεις-αλλαγές στον ρυθμό του τρεξίματός σου θα ενεργοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό τις καύσεις στον οργανισμό σου. Μάλιστα, τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη εντυπωσιακότερα αν καταφέρεις να διατηρήσεις ένα γρήγορο τέμπο στο τρέξιμό σου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Υποκύπτεις στη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες

ζάχαρη και "κακοί" υδατάνθρακες

Συσκευασμένα τρόφιμα, γεμάτα ζάχαρη, αλάτι και αμυλούχους υδατάνθρακες απαγορεύονται δια ροπάλου για εσένα που επιδιώκεις να χάσεις το περιττό λίπος από την περιοχή της κοιλιάς. Μάλιστα, η αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης που επιφέρει η κατανάλωση των παραπάνω προϊόντων θα οδηγήσει τον οργανισμό σου στην αποθήκευση περισσοτέρων θερμίδων στην περιοχή γύρω από τη μέση σου. Αντί των απλών υδατανθράκων προτίμησε τους σύνθετους που βρίσκονται σε προϊόντα ολικής άλεσης. Επίσης, φρόντισε κάθε γεύμα σου να διαθέτει αρκετές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, στοιχεία που θα βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων της ινσουλίνης στο σώμα σου σε χαμηλά επίπεδα.

Δες επίσης: Ποια είναι τα μέταλλα και οι βιταμίνες για καύση λίπους!

Δεν “ενεργοποιείς” τον μεταβολισμό σου

δεν ενεργοποιείς τον μεταβολισμό σου

Όσο μεγαλώνουμε ο μεταβολικός μας ρυθμός πέφτει, κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται απόλυτα φυσιολογικό. Ωστόσο, η γυμναστική μπορείς να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τον μεταβολικό μας ρυθμό σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Βέβαια, για να διατηρήσεις ένα καλλίγραμμο κορμί θα χρειαστείς κάτι παραπάνω από μία απλή σωματική άσκηση. Θα πρέπει, επίσης, να καταναλώνεις τόσες θερμίδες όσες “καίει” ο οργανισμός σου, ώστε να μην φορτώσεις το σώμα σου με περιττές θερμίδες-κιλά. Σε περίπτωση τώρα που θέλεις να χάσεις κιλά, θα πρέπει να μεριμνήσεις ώστε να προσλαμβάνεις λιγότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνεις, προκειμένου να δημιουργήσεις αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο (έτσι προκύπτει η απώλεια κιλών).

Δεν καταναλώνεις φυτικές ίνες

φυτικές ίνες

Η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από το περιττό λίπος στο σώμα σου. Πέρα από το γεγονός πως τα φρούτα και τα λαχανικά δεν θα σε επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες, εδώ συναντάται ακόμη ένα θετικό. Αρκετά από αυτά διαθέτουν τις λεγόμενες διαλυτές ίνες (απορροφούν νερό και επιφέρουν ένα αίσθημα πληρότητας μετά την κατανάλωσή τους), οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση του σπλαχνικού λίπους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ημερήσια κατανάλωση περίπου 10 γραμμαρίων διαλυτής ίνας την ημέρα (δηλαδή μισό φλιτζάνι φασόλια ή δύο μικρά μήλα) μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην περιοχή της κοιλίας σου.

Τρως “λάθος” λιπαρά

"κακά" λιπαρά

Τα σημεία όπου θα “μπουν” τα περιττά κιλά στο σώμα σου σχετίζονται άμεσα με το είδος των τροφών που καταναλώνεις. Έτσι, τα λεγόμενα “κακά” λιπαρά (αυξάνουν τη χοληστερόλη LDL στον οργανισμό, ενώ παράλληλα μειώνουν την ωφέλιμη χοληστερόλη HDL) που καταναλώνεις θα αποθηκευτούν κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς και της μέσης, σε αντίθεση με τα πολυακόρεστα λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο, ωμέγα-3 λιπαρά) τα οποία δεν θα “επιβαρύνουν” στον ίδιο βαθμό τα εν λόγω σημεία. Τα trans λιπαρά που βρίσκονται σε όλα τα “πρόχειρα” φαγητά (πίτσες, πιτόγυρα, γλυκά, κ.ά.)  αποτελούν την πιο επικίνδυνη κατηγορία λιπαρών και θα πρέπει να τα αποφύγεις, μιας και αυτά θεωρούνται οι πρώτοι υπεύθυνοι για τη δημιουργία των λεγόμενων λαβών της “αγάπης”.

Related Posts