Πώς να κάνεις σωστή αποθεραπεία μετά από άσκηση!

by theman
μασάζ αποθεραπεία

Η αποθεραπεία μετά την προπόνηση είναι εξίσου σημαντική με το ζέσταμα και την προπόνηση. Είναι πολύ σημαντικό να την κάνεις μετά από κάθε άσκηση για να μπορέσεις να ξεκουράσεις τους μυς σου και να τους προετοιμάσεις για την επόμενη φορά. Πολλοί ξεχνούν την σημαντικότητα της αποθεραπείας με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται από πιασμένους μυς και πόνο.

Εάν προπονείται συχνά αλλά ξεχνάς να κάνεις την αποθεραπεία σου ή δεν ξέρεις ποιος είναι ο σωστός τρόπος να την κάνεις, τότε μείνε εδώ. Εδώ θα βρεις μερικές προτάσεις για να μπορείς να ξεκουράσεις τους μυς σου μετά από κάθε προπόνηση. Διάβασε , λοιπόν , πως να κάνεις σωστή αποθεραπεία μετά από κάθε άσκηση!

Δες τους τρόπους για σωστή αποθεραπεία και αποκατάσταση μετά από την γυμναστική!

 

1. Καλός ύπνος

ύπνος

Ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικό μέρος της ζωής σου, κυρίως αν γυμνάζεσαι. Όταν κοιμάσαι, ο οργανισμός σου ξεκουράζεται, επιταχύνεται η αποκατάσταση των μυών και γενικότερα “γεμίζεις μπαταρίες” για να έχεις πάλι μέγιστη απόδοση. Ένα άτομο που γυμνάζεται έντονα σε καθημερινή βάση χρειάζεται τουλάχιστον 10 ώρες ύπνο καθημερινά.

Δες επίσης : 4 Τρόποι να χάσεις περισσότερες θερμίδες ενώ κοιμάσαι!

2. Απόφυγε το αλκοόλ

οχι αλκοολ

Μέρος της σωστής αποθεραπείας είναι και το τι καταναλώνεις. Το αλκοόλ όχι μόνο επιβραδύνει την σωστή αποκατάσταση των μυών αλλά επηρεάζει και την παραγωγή πρωτεϊνών των μυών σου. Εάν θέλεις να πιεις, περιορίσου σε 1-2 ποτήρια κόκκινο κρασί εβδομαδιαίως.

Δες επίσης : 8 Πράγματα που συμβαίνουν όταν σταματάς το αλκοόλ!

3. Κάνε μασάζ στα σημεία που γύμνασες

μασάζ αποθεραπεία

Το μασάζ είναι μια από τις καλύτερες μεθόδους αποθεραπείας και βοηθάει στο να μειωθεί το πρήξιμο και ο ερεθισμός των μυών. Επίσης βοηθάει πολύ και στον πόνο του πιασίματος. Μετά από κάθε προπόνηση κάνε μασάζ στα σημεία που μόλις γύμνασες. Μπορείς να προμηθευτείς και ειδικά roller που βοηθούν στο μασάζ και θα σε χαλαρώσουν πολύ.

Δες επίσης : Tips για να μην κάψεις τους μυς σου!

4. Μείνε ενυδατωμένος

νερό

Το να πίνεις νερό είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο αν γυμνάζεσαι αλλά και γενικότερα. Η έλλειψη νερού προκαλεί αφυδάτωση και μπορεί να επηρεάσει εξαιρετικά την ανάρρωση και την αποκατάσταση των μυών. Η επαρκής κατανάλωση νερού μετά την προπόνηση μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό των μυών, το πρήξιμο και να μην προκληθεί πόνος πιασίματος.

Δες επίσης : 7 Λόγοι που είναι σημαντικό να πίνεις νερό!

5. Να έχεις μια γενικότερα ισορροπημένη διατροφή

διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή βοηθάει και στην απόδοσή σου στο γυμναστήριο αλλά και στην αποθεραπεία σου. Με μια θρεπτική διατροφή δεν θα έχεις διατροφικές ελλείψεις, οι ανάγκες του σώματος σου θα αναπληρώνονται φυσικά και θα γίνεται πιο γρήγορα η αποκατάσταση των μυών. Επίσης, η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μετά την προπόνηση θα βοηθήσει πολύ. Γενικότερα, μείωσε την κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφών, να τρως πολλά φρούτα και λαχανικά και , τέλος, να καταναλώνεις τουλάχιστον 1.4-1.8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.

Δες επίσης : 5 Ιδέες snack για μετά την προπόνηση!

6. Να ξεκουράζεσαι

ξεκούραση

Μετά από μια έντονη προπόνηση είναι πολύ σημαντικό να ξεκουράζει το σώμα σου. Είναι και αυτό μέρος μιας ολοκληρωμένης αποθεραπείας. Όπως το σώμα σου έχει ανάγκη να ξεκουραστεί σε μια αρρώστια, έτσι είναι αναγκαίο και μετά την προπόνηση. Δώσε στον οργανισμό σου χρόνο να αναπληρώσει ενέργεια και να δυναμώσουν οι μυς για να μπορείς να συνεχίσεις από εκεί που σταμάτησες.

Δες επίσης : 7 Συμβουλές για να κάψεις λίπος χωρίς να χάσεις μυς!

7. Δοκίμασε ενεργή αποκατάσταση

ποδήλατο

Σίγουρα η ξεκούραση και ο ύπνος αποτελούν πολύ αποτελεσματικούς τρόπους για να χαλαρώσεις μετά την γυμναστική. Ωστόσο, η ενεργή αποκατάσταση μπορεί να βοηθήσει επίσης. Χαλαρό περπάτημα, μια βόλτα με το ποδήλατο, μερικές ήπιες χορευτικές κινήσεις βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος στους μυς αλλά και σε όλο το σώμα. Θεωρητικά, αυτό βοηθάει τους μυς να αποκατασταθούν και να ενδυναμωθούν πιο γρήγορα.

Δες επίσης : Πως να αντιμετωπίσεις του τραυματισμούς από το γυμναστήριο!

Η γυμναστική είναι σημαντική για να διατηρήσεις το σώμα σου σε ένα σωματικό βάρος, να ενδυναμωθείς και να αποκτήσεις ένα πιο γραμμωμένο σώμα. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάς την αποθεραπεία μετά την προπόνηση. Με τη σωστή αποθεραπεία οι μυς σου θα επανέλθουν και θα αποκατασταθούν πιο γρήγορα και θα είσαι έτοιμος για την επόμενη προπόνηση χωρίς πόνο ή πρήξιμο.

Related Posts