στοματικο διάλυμα

7 Συμβουλές για καλή και ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή!

by theman

Η στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία του στόματος, των δοντιών και των ούλων. Το βούρτσισμα των δοντιών είναι μια καθημερινή συνήθεια αλλά δεν είναι αρκετό για μια καλή στοματική υγιεινή. Η έλλειψη ολοκληρωμένης φροντίδας του στόματος μπορεί να προκαλέσει κακοσμία, παθήσεις των ούλων ή των δοντιών.

Δες εδώ μερικές απλές συμβουλές για μια ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή. Φρόντισε κάθε πλευρά του εαυτού σου και θα βγεις κερδισμένος. Με μερικά απλά tips άλλαξε προς το καλύτερο την καθημερινή φροντίδα του στόματος σου.

Πως να προσέξεις και να διατηρήσεις τη σωστή στοματική υγιεινή!

 

1) Βούρτσιζε συχνά και σωστά τα δόντια σου

βούρτσισμα δοντιών

Το πλύσιμο των δοντιών είναι βασικό κομμάτι της σωστής στοματικής υγιεινής. Το βούρτσισμα των δοντιών είναι μέρος της καθημερινής ρουτίνας περιποίησης των περισσότερων ανθρώπων. Παρόλα αυτά, δε γίνεται πάντα σωστά. Μπορεί κάποιος να βουρτσίζει τα δόντια του αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το κάνει σωστά ή όσο συχνά πρέπει. Τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται 2 φορές την ημέρα για έναν ικανοποιητικό καθαρισμό. Η σωστές κινήσεις είναι κυκλικές, όχι πολύ σκληρές και η διάρκεια του βουρτσίσματος να είναι 2-3 λεπτά. Οι κινήσεις μπρος-πίσω πρέπει να αποφεύγονται και πρέπει να δίνεται έμφαση στο κάθε δόντι ξεχωριστά. Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να αποφέρει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα στην στοματική υγιεινή.

Δες επίσης : 7 Τροφές που αφήνουν λεκέ στα δόντια σου!

2) Χρησιμοποίησε οδοντικό νήμα

οδοντικό νήμα

Το οδοντικό νήμα είναι αρκετά παρεξηγημένο και λίγος κόσμος το χρησιμοποιεί. Ωστόσο, το νήμα λειτουργεί επικουρικά με το βούρτσισμα και κάνει πολύ ουσιαστική δουλειά. Με το νήμα, μπορείς να καθαρίσεις σημεία των δοντιών που δεν είναι προσβάσιμα από την οδοντόβουρτσα και να αφαιρέσεις τυχόν κρυμμένα υπολείμματα τροφών. Το νήμα είναι ιδανικό για να συντηρείς όσο το δυνατόν περισσότερο τον οδοντιατρικό καθαρισμό και για να μειώσεις την πιθανότητα πλάκας και τερηδόνας.

Δες επίσης : 8 Συνήθειες που έχει ένας υγιής άνδρας!

3) Επισκέψου συχνά τον οδοντίατρο

στοματική υγιεινή

Ο οδοντίατρος είναι υπεύθυνος για την στοματική σου υγιεινή, την υγεία των ούλων και των δοντιών. Με το να επισκέπτεσαι συχνά τον οδοντίατρο μπορείς να είσαι ενήμερος για την κατάσταση των δοντιών σου, να κάνεις καθαρισμό, ή να σου προτείνει μεθόδους για σωστή φροντίδα. Ένας ειδικός μπορεί να σε καθοδηγήσει σωστά στην σωστή στοματική φροντίδα και να σου δώσει αρκετές χρήσιμες συμβουλές. Επιπλέον, μπορείς να τον συμβουλευτείς για το σωστό βούρτσισμα, τη χρήση του νήματος ακόμα και ποια οδοντόπαστα κάνει για τα δικά σου δεδομένα.

4) Μην καπνίζεις

οχι στο καπνισμα

Εάν καπνίζεις, θα σου είναι αρκετά δύσκολο να κόψεις το κάπνισμα από τη μια στιγμή στην άλλη. Προσπάθησε να το ελαττώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Το κάπνισμα προκαλεί κακοσμία στο στόμα, κιτρίνισμα στα δόντια, βλάβες στα ούλα και τη γλώσσα. Είναι πολύ κακό για τη στοματική σου υγιεινή και μπορεί να επιφέρει πολλά προβλήματα. Εκτός από τα δόντια, κάνει κακό στον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Δες επίσης : 7 Tips που θα σε βοηθήσουν να κόψεις το κάπνισμα!

5) Χρησιμοποίησε στοματικό διάλυμα

στοματικο διάλυμα

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα στοματικά διαλύματα μπορούν να έχουν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στην υγεία του στόματος. Μετά από το βούρτσισμα των δοντιών, μερικές πλύσεις με στοματικό διάλυμα μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση πλάκας και ουλίτιδας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς τον οδοντίατρο ή τον φαρμακοποιό σου για την επιλογή του στοματικού διαλύματος. Καλύτερα να αποφύγεις σκευάσματα που πωλούνται στα super markets.

Δες επίσης : 5 Tips για να μην μυρίζει η αναπνοή σου το πρωί!

6) Μείωσε τα φαγητά με ζάχαρη

υγιεινή διατροφή

Η κατανάλωση ζάχαρης εκτός από προβλήματα που προκαλεί στο σώμα, φαίνεται να προκαλεί και προβλήματα στα δόντια. Η κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε τερηδόνα και βλάβη των δοντιών. Επιπλέον, αρκετά επικίνδυνα φαγητά είναι αυτά με την υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες όπως τα κράκερ, το ψωμί, τα πατατάκια, τα μακαρόνια. Η κατανάλωση αυτών των φαγητών μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αλλοίωση των δοντιών.

Δες επίσης : 5 Απλοί τρόποι για να τρως λιγότερη ζάχαρη!

7) Προτίμησε νερό αντί για αναψυκτικά

οχι σε αναψυκτικα

Τα αναψυκτικά κατηγορούνται αρκετά για την μεγάλη περιεκτικότητα που έχουν σε ζάχαρη. Όταν καταναλώνεις αναψυκτικά αυτή η ζάχαρη προσκολλάται στα δόντια με αποτέλεσμα να τα καταστρέφει. Επιπλέον, το ανθρακικό προκαλεί επίσης μεγάλη αλλοίωση στα δόντια και τα ούλα και δε συνεισφέρει στην καλή τους υγεία. Προτίμησε νερό ή σόδα αντί για αναψυκτικά. Έτσι, δε θα συνεισφέρεις μόνο στην  καλή στοματική υγιεινή αλλά και στην καλή σου συνολική υγεία.

Δες επίσης : 8 Πράγματα που συμβαίνουν όταν πίνεις νερό το πρωί!

Με μερικές απλές συμβουλές μπορείς να φροντίσεις την υγεία του στόματος σου. Βάλε αυτές τις συμβουλές στην καθημερινότητα και τη ρουτίνα σου και φρόντισε τον εαυτό σου στο έπακρο. Απόκτησε την καλύτερη δυνατή στοματική υγιεινή για υγιή δόντια, ούλα και ένα λαμπερό χαμόγελο.

Related Posts