ζευγάρι πάει στο κρεβάτι

6 Τρόποι για να αυξήσεις τη πιο σημαντική ανδρική ορμόνη

by Kostas S.

Μία από τις πιο σημαντικές, αν όχι η σημαντικότερη ορμόνη για τον άνδρα είναι η τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη είναι αυτή που ρυθμίζει το πόσο παραγωγικός είσαι μέσα στη μέρα, αλλά και το κίνητρο που έχουμε για να πετύχεις τους στόχους σου. Επίσης παίζει καθοριστική σημασία όσον αφορά τη σχέση που έχεις με τις γυναίκες. Δυστυχώς οι σημερινοί άνδρες έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, κάτι που οφείλεται και στον αστικό τρόπο ζωής. Όμως σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν βρίσκεσαι μπορείς με κάποιες απλές και εύκολες συνήθειες να επαναφέρεις την τεστοστερόνη σε φυσιολογικά επίπεδα. Πάμε λοιπόν να δούμε 6 τρόπους για να αυξήσεις την τεστοστερόνη σου.

6 τρόποι για να επαναφέρεις την τεστοστερόνη σου στα επιθυμητά επίπεδα

 

1. Κάνε γυμναστική και συγκεκριμένα βάρη

γυμναστική άνδρας

Το να σηκώνεις καθημερινά βάρη έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι αυξάνει κατακόρυφα τα επίπεδα τεστοστερόνης. Δεν παίζει ρόλο τα πόσα κιλά σηκώνεις αρκεί να πιέζεις τον εαυτό σου έως κάποιο σημείο για να το καταφέρεις. Αυτό γίνεται κυρίως επειδή οι συγκεκριμένες ασκήσεις στέλνουν μήνυμα στο σώμα σου ότι πρέπει να αυξήσει τη μυϊκή μάζα του και για να το κάνει αυτό πρέπει να παράγει τη πολύτιμη τεστοστερόνη.

Δες επίσης: 5 Χρήσιμα tips εκγύμνασης για δυνατά χέρια

2. Διατροφή πλούσια σε καλά λιπαρά και πρωτεΐνη

διατροφή καλά λιπαρά

Λόγω της καθιστικής ζωής οι περισσότεροι παίρνουν παραπανίσια κιλά και σαν επακόλουθο αποφεύγουν φαγητά με πολλές θερμίδες. Όμως υπάρχουν φαγητά πλούσια σε λιπαρά τα οποία βοηθάνε τον οργανισμό να παράγει περισσότερη τεστοστερόνη όπως οι σαρδέλες, το ταχίνι και το αβοκάντο. Για να αποφύγεις να πάρεις κιλά συνδύασε τη διατροφή σου με κάποια αερόβια άσκηση.

Δες επίσης: 5 Μύθοι της ανδρικής διατροφής που πρέπει να ξεχάσεις!

3. Βιταμίνη D και ηλιοφάνεια

ήλιος άνδρας βιταμίνη

Η βιταμίνη D είναι αυτή που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή την άμυνα του οργανισμού σου ενάντια σε κάθε μορφή αρρώστιας. Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν και υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, οπότε σίγουρα υπάρχει μία σύνδεση ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Τα επίπεδα βιταμίνης D αυξάνονται με την έκθεση μας στον ήλιο. Πρόσεξε όμως να μην είναι τις μεσημβρινές ώρες, γιατί θα είναι περισσότερο επιβλαβές παρά ωφέλιμο.

Δες επίσης: Τα 5 καλύτερα superfoods που πρέπει να γνωρίζεις

4. Μείωση άγχους

αγχός άνδρας

Τα αυξημένα επίπεδα άγχους έχουν συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Στη καθημερινή μας ζωή είναι δύσκολο να διαχειριστούμε το άγχος που μας προκαλούν οι υποχρεώσεις και η δουλειά μας. Η αποφυγή άσχημων και αδιάφορων ειδήσεων μπορούν να βοηθήσουν ώστε να έχουμε λιγότερο άγχος να διαχειριστούμε.

Δες επίσης: 6 Σημάδια ότι έχεις υπερβολικό άγχος!

5. Ποιοτικός και βαθύς ύπνος

ύπνος άνδρας μαξιλάρι

Η έλλειψη ύπνου χαμηλώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης σε μεγάλο βαθμό, για ‘αυτό φρόντισε να κοιμάσαι τουλάχιστον όσες ώρες έχεις ανάγκη. Προσπάθησε να κοιμάσαι 8 ώρες τη μέρα και να αποφεύγεις να περνάς χρόνο μπροστά από την οθόνη μία με δύο ώρες πριν πέσεις στο κρεβάτι.

Δες επίσης: 5 Λόγοι που ο κακός ύπνος επηρεάζει την απώλεια βάρους

6. Μείωσε το αλκοόλ

αλκοόλ άνδρας

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από αλκοολούχα ποτά καταστρέφει τα επίπεδα τεστοστερόνης, όπως και το πρωινό ξύπνημα της επόμενης μέρας. Βέβαια η συνετή κατανάλωση μπορεί να σε βοηθήσει ώστε να έχεις λιγότερο άγχος. Γενικά, η κατανάλωση αλκοόλ θέλει ιδιαίτερη προσοχή για πολλούς λόγους.

Related Posts