Η αλλαγή εργασίας είναι μια δύσκολη απόφαση, που λίγοι τολμούν να πάρουν. Ειδικά αν δεν έχεις δεχθεί μια νέα πρόταση, δε ριψοκινδυνεύεις να χάσεις τη θέση σου και την ασφάλεια που σου προσφέρει. Αν, παρ’ όλ’ αυτά, νιώθεις πως η δουλειά σου σε φθείρει και σου προκαλεί υπερβολικό άγχος, προσπάθησε να σκεφτείς τι ακριβώς σε προβληματίζει και σου δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Πάρε χαρτί και στιλό, σημείωσε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και αν τα δεύτερα υπερτερούν, τότε, καλό θα ήταν να βρεις μια λύση, ώστε να αποφύγεις το χειρότερο σενάριο, που είναι η παραίτηση!
Αν αναρωτιέσαι τι φταίει και έχεις χάσει το ενδιαφέρον σου και την όρεξη για δουλειά, πάρε μια ιδέα από τα πιο κάτω red flags και αν νιώσεις ότι ταυτίζεσαι με ένα ή περισσότερα από αυτά, τότε ακολούθησε τις συμβουλές μας και ίσως να βγεις κερδισμένος! Όπως και να ‘χει, μην τα παρατάς, πίστεψε στον εαυτό σου και θα τα καταφέρεις!
Αλλαγή εργασίας: Red flags που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα!
Υπερβολικές απαιτήσεις
Οι απαιτήσεις αυξάνονται και όλοι περιμένουν από εσένα; Αν συνεχώς βοηθάς τους συνεργάτες σου και όταν εσύ έχεις ανάγκη, πάντα σε αποφεύγουν, τότε κάτι πάει πολύ στραβά! Η υπομονή σου μπορεί να έχει αρχίσει να εξαντλείται, αλλά σου συνιστούμε ψυχραιμία και να μην παίρνεις βιαστικές αποφάσεις. Συζήτησε με τους συναδέλφους σου και εξήγησέ τους πως δεν είσαι υπεύθυνος για τις δικές τους εκκρεμότητες και πως δεν μπορείς να ασχολείσαι, συνέχεια, με τα ζητήματά τους. Κάνε ξεκάθαρη τη θέση σου, διεκδίκησε τα δικαιώματά σου και θέσε υγιή όρια. Εάν το αίτημά σου δε γίνει αποδεκτό, επικοινώνησέ το σε κάποιον ανώτερο. Αν δεν καταφέρεις κάτι, μάλλον ήρθε η ώρα για καταλυτικές αποφάσεις!
Δες επίσης: Μήπως ήρθε η ώρα να βρεις νέα δουλειά;
Εκμετάλλευση-Αλλαγή εργασίας
Όταν δίνεις πολλά περισσότερα, από όσα ορίζει το πλαίσιο των καθημερινών αρμοδιοτήτων σου, τότε η προσφορά σου έχει αρχίσει να αγγίζει τα όρια της εκμετάλλευσης. Θέσε τα όριά σου και μην επιτρέπεις σε κανέναν να μειώνει την αξία σου και να σου στερεί τα κεκτημένα. Μην εργάζεσαι παραπάνω ώρες, από όσες προβλέπει η σύμβασή σου, αμισθί. Να καταγράφεις τις υπερωρίες σου και να διεκδικείς όσα σου οφείλουν!
Δες επίσης: Πώς να αντιμετωπίσεις έναν αγενή συνάδελφο
Άσχημες συμπεριφορές
Το απόλυτο red flag σε κάθε δουλειά, η άσχημη συμπεριφορά του εργοδότη ή ακόμα και των συναδέλφων σου. Δεν μπορείς να ανέχεσαι ανθρώπους που δε σε εκτιμούν και προπάντων δε σε σέβονται. Το να δεχτείς μια μικρή επίπληξη για κάποιο, ενδεχομένως, μικρό λάθος που έχεις κάνει, είναι μέσα στο πρόγραμμα της δουλειάς και, ως ένα σημείο, σε ωφελεί, μιας και έτσι βελτιώνεσαι και γίνεσαι καλύτερος.
Όταν, ωστόσο, οι συμπεριφορές αυτές είναι επιθετικές και προσβλητικές, η ανοχή θα πρέπει να είναι μηδενική. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να σε προσβάλλει και να σε μειώνει. Τέτοιου είδους ξεσπάσματα, καλό είναι να καταγγέλλονται στους επόπτες εργασίας, καθώς και στα αρμόδια σωματεία των εργαζομένων.
Από την άλλη, αν οι σχέσεις με τον εργοδότη ή manager σου δεν είναι και οι καλύτερες, μπορείς να κάνεις μια συζήτηση, ώστε να λυθούν οι παρεξηγήσεις!
Δες επίσης: Πως να αναγνωρίσεις και να αντιμετωπίσεις το εργασιακό burnout!
Burnout
Ο φόρτος εργασίας και η πίεση χρόνου σε έχουν εξαντλήσει και νιώθεις πώς χάνεις τον εαυτό σου; Έχεις πάθει burnout! Μπορεί να οφείλεται σε μια δύσκολη περίοδο, σε υπερβολικές υποχρεώσεις της εταιρείας, όμως, μπορεί να είναι μια μόνιμη και μη αναστρέψιμη κατάσταση, που δεν αντέχεις άλλο. Μπορείς να ζητήσεις λίγες μέρες άδεια από τον εργοδότη ή τον υπεύθυνο, ώστε να ξεκουραστείς και να γεμίσεις μπαταρίες. Αν το αίτημά σου δε γίνει αποδεκτό και συνεχίζεις να εργάζεσαι κάτω από αυτές τις συνθήκες, μάλλον, ήρθε η ώρα να ψάξεις μια νέα θέση εργασίας!
Δες επίσης: 4 Tips για να διαπραγματευτείς μια αύξηση στη δουλειά
Χαμηλός μισθός
Ο χαμηλός μισθός, ίσως, είναι ο συνηθέστερος λόγος που κάποιος οδηγείται σε αλλαγή εργασίας. Οι εργοδότες, συνήθως, προσφέρουν τον βασικό μισθό, ζητώντας από τους υπαλλήλους τους πολλά περισσότερα, συγκριτικά με την αμοιβή τους. Αν αισθάνεσαι αδικημένος, μπορείς να κάνεις μια κουβέντα με τον υφιστάμενο, να του εξηγήσεις την κατάσταση και να επικοινωνήσεις τις ανάγκες σου. Βρες την κατάλληλη ευκαιρία και ζήτα αύξηση του μισθού σου. Να έχεις αυτοπεποίθηση και να μη φοβάσαι, δείξε τι αξίζεις! Τόνισε τα θετικά στοιχεία σου και όσα έχεις προσφέρει, χωρίς να παρακαλάς. Αν, παρ’ όλ’ αυτά, δεν υπάρξει κατανόηση και δε συμμεριστεί την επιθυμία σου, η παραίτηση είναι μονόδρομος!
Δες επίσης: Πως να βρεις τη δουλειά που σου αρέσει
Έρευνα εργασίας
Αν ρωτάς τους φίλους ή τους γνωστούς σου για το εργασιακό τους περιβάλλον και τις συνθήκες που επικρατούν, χαζεύεις τις αγγελίες στα social και στις εφημερίδες ή κάνεις την έρευνά σου στις πλατφόρμες εύρεσης εργασίας, μάλλον σκέφτεσαι, σοβαρά, να αλλάξεις δουλειά! Επίσης, αν νιώθεις ότι ο χώρος εργασίας σου δε σε εμπνέει, δεν έχεις διάθεση να προσφέρεις κάτι παραπάνω και δεν έχεις την ανάγκη να ανελιχθείς ή να κυνηγήσεις μια προαγωγή, τότε, σκέψου μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξεις εργασία ή ακόμα και καριέρα!