Η πίεση στη δουλειά είναι ένα θέμα που καταβάλλει και επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Μία δουλειά που μας προκαλεί πολύ άγχος και πίεση, μας επηρεάζει στο προσωπικό κομμάτι και στην κοινωνική μας ζωή, αφού μας δημιουργεί νεύρα και ανασφάλεια. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις πίεση στη δουλειά κάποιες μέρες. Αν όμως αυτή είναι η μόνιμη κατάσταση τότε πρέπει να αναθεωρήσεις!
Συνήθως πιεζόμαστε γιατί θέλουμε να δείξουμε τον καλύτερο δυνατό εαυτό μας στους ανωτέρους μας και στους πελάτες μας. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουν καλύτερη άποψη για μας, και θα είναι πιο εύκολο να διεκδικήσουμε κάποια προαγωγή ή αύξηση. Όμως, υπάρχουν περιβάλλοντα εργασίας, που είναι αρκετά δύσκολα, ενώ κάποιες φορές οι απαιτήσεις που μπορεί να έχουν οι ανώτεροι, να μην είναι εφικτές. Έτσι δημιουργείται η πίεση, το άγχος και το στρες! Αν έχεις παρατηρήσει τέτοια σημάδια, καλό είναι να διαβάσεις παρακάτω μερικούς τρόπους για το πώς να αντιμετωπίσεις την πίεση στη δουλειά!
Πως να λειτουργήσεις σε ένα πιεστικό περιβάλλον εργασίας:
Μην αναλαμβάνεις πολλά – πίεση στη δουλειά
Είναι λογικό να θέλεις να βγάζεις εις πέρας συνεχώς νέα projects. Ακόμα, καταλαβαίνω ότι σου είναι δύσκολο να αρνηθείς να αναλάβεις κάτι που σου ζήτησαν οι ανώτεροι σου. ‘Όμως κάποιες φορές είναι υποχρεωτικό. Υπολόγισε τον χρόνο που σου δεσμεύουν οι αρμοδιότητες που έχεις αναλάβει, και άμα δεν έχεις χρόνο μη δεχτείς νέες! Αυτό θα σε βοηθήσει να παραμείνεις πιο συγκεντρωμένος σε αυτά που έχεις, αποφεύγοντας τα λάθη και την πίεση στη δουλειά.
Δες επίσης: 5 Συμβουλές για την οργάνωση του χρόνου σου
Μη ρίχνεις το φταίξιμο πάνω σου
Ακόμα, αν συμβεί κάποιο λάθος στη δουλειά, ή δεν προλάβεις να παραδόσεις το project σου την προκαθορισμένη ημερομηνία, προσπάθησε να μην τρελαθείς. Μη ρίξεις το φταίξιμο πάνω σου, γιατί έτσι θα απογοητευτείς. Πολλές φορές υπάρχουν άλλοι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν ένα γεγονός, ή οι απαιτήσεις που έχουν οι άλλοι δεν είναι ρεαλιστικές! Ακόμα και αν είσαι νέος στην εταιρεία, θυμήσου πως τα λάθη είναι αναπόφευκτα, ειδικά στην αρχή.
Δες επίσης: Τι πρέπει να αποφύγεις σε μία συνέντευξη εργασίας;
Συζήτησε με τον εργοδότη σου – πίεση στη δουλειά
Σίγουρα υπάρχουν θέματα που έχεις να συζητήσεις με τον εργοδότη ή τον προϊστάμενό σου και σου δημιουργούν πίεση στη δουλειά. Βρες το θάρρος και συζήτησε μαζί τους όλα τα προβλήματα που σε απασχολούν. Έτσι θα χαλαρώσεις, καθώς πολλές απορίες που έχεις σχετικά με το μέλλον σου στην εταιρεία ή τον όγκο της εργασίας σου, θα απαντηθούν.
Δες επίσης:΅4 Τρόποι να αντιμετωπίσεις ένα δύσκολο εργοδότη
Έχε ειλικρινή σχέση με τους συναδέλφους
Επίσης, καλό είναι να τα πας καλά με τους συναδέλφους σου. Δεν πρέπει να υπάρχει τοξικό περιβάλλον στον χώρο εργασίας. Αν μοιράζεσαι με τους συναδέλφους σου τους προβληματισμούς σας, μπορεί να σε βοηθήσουν γιατί ίσως έχουν ζήσει κάτι αντίστοιχο! Τέλος, ζήτα τη βοήθεια τους όπου χρειάζεται ή υπενθύμισε τους ενδεχόμενα project που έχουν αμελήσει, για να κυλίσει η δουλειά σου χωρίς πίεση.
Δες επίσης: 5 Ενδείξεις ότι οι συνάδελφοι σου δε σε σέβονται
Μη δουλεύεις εκτός ωραρίου – πίεση στη δουλειά
Είναι πολύ σημαντικό να κλείνεις το κινητό σου όταν βρίσκεσαι εκτός δουλειάς! Το ξέρω ότι υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό δε γίνεται. Όμως, δεν είσαι υποχρεωμένος να απαντάς σε email και κλήσεις όταν βρίσκεσαι εκτός γραφείου. Αξιολόγησε την αναγκαιότητα των κλήσεων και λειτούργησε ανάλογα. Ακόμα μη συνηθίζεις να δουλεύεις εκτός ωραρίου. Υπάρχουν άνθρωποι που θα το εκμεταλλευτούν, και σε δεύτερο χρόνο θα σε επιβαρύνουν με έξτρα δουλειά!
Δες επίσης: Πώς να ξαναβρείς την όρεξη και το πάθος σου για δουλειά!
Επισκέψου έναν ψυχολόγο
Αν έχεις ακολουθήσει όλες τις παραπάνω συμβουλές αλλά ακόμα νιώθεις το άγχος και την πίεση στη δουλειά να σε καταπνίγουν, επισκέψου έναν ειδικό. Ίσως, υπάρχουν άλλα θέματα που πρέπει να συζητήσεις και σου δημιουργούν αυτή το άγχος. Θυμήσου ότι τις περισσότερες φορές δημιουργούμε μόνοι μας την πίεση στον εαυτό μας.