Τι είναι η διαλειμματική νηστεία και ποια τα οφέλη της!

by theman
Υγιής άνδρας

Συχνά ακούμε για διατροφές που υπόσχονται εύκολη και γρήγορη απώλεια βάρους. Αρκετές από αυτές όμως αποτυγχάνουν παντελώς και εν τέλει καταλήγουμε 5 κιλά βαρύτεροι και πιο απογοητευμένοι. Για να ακολουθήσουμε μία σωστή διατροφή πρέπει πρώτα να ξέρουμε που αυτή βασίζεται. Η διαλειμματική νηστεία ή αλλιώς intermittent fasting είναι μία είδους διατροφή που βασίζεται στο να χωρίσουμε την μέρα σε δύο μέρη.

Τον τελευταίο καιρό έχει κερδίσει μεγάλο έδαφος καθώς τα αποτελέσματα που φέρνει είναι αυτά που όλοι μας ζητάμε: χάσιμο λίπους! Θα μάθουμε λοιπόν, τι είναι η διαλειμματική νηστεία και ποια το οφέλη της.

Δες επίσης: Ποια superfoods πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου!

Τι είναι το Intermittent fasting;

 

Φάση κατανάλωσης

Τρώει το γεύμα του

Η δίαιτα που κερδίζει όλο και περισσότερο την προσοχή του κόσμου είναι η διαλειμματική νηστεία. Η δίαιτα αυτή, όπως είπαμε βασίζεται στο να χωρίσουμε την μέρα σε δύο μέρη: στο πρώτο διάστημα θα καταναλώνουμε τις ημερήσιες θερμίδες μας ενώ στο δεύτερο θα είναι η περίοδος νηστείας μας. Ουσιαστικά, το πρώτο διάστημα που διαρκεί από 6-9 ώρες το ορίζουμε ανάλογα με το πρόγραμμα μας και τις ασχολίες μας.

Αν για παράδειγμα, δουλεύουμε 8πμ-4μμ μπορούμε να το ορίσουμε από τις 12μμ μέχρις τις 7. Έτσι, θα έχουμε 7 ώρες όπου μπορούμε να καταναλώσουμε τα γεύματα και τις ημερήσιες θερμίδες μας που πρέπει.

Δες επίσης: 5 Tips απώλειας βάρους για άντρες άνω των 50

Φάση νηστείας

Άνδρας με άδειο πιάτο, φάση νηστείας στην διαλειμματική νηστεία

Η φάση της νηστείας αφορά το δεύτερο διάστημα που διαρκεί περίπου 15-18 ώρες. Οι πιο πολλές από αυτές εννοείται είναι ο βραδινός μας ύπνος και εκεί ακριβώς κρύβεται το κλειδί της επιτυχίας. Ένας από τους τρόπους να κάψουμε περισσότερες θερμίδες ενώ κοιμόμαστε είναι ουσιαστικά να βρισκόμαστε σε intermittent fasting. Αυτό λόγω του ότι το σώμα μας έχει αποθηκευμένο λίπος, θα σπεύσει ενώ κοιμόμαστε να κάψει το λίπος αντί κάποιου είδους τροφή που καταναλώσαμε λίγο πριν.

Η πολύωρη αυτή νηστεία ακολουθεί κάποιους συγκεκριμένους κανόνες. Δεν πρέπει να καταναλώσουμε κανένα είδος μακροθρεπτικού συστατικού. Δηλαδή; Το μόνο που μπορούμε να καταναλώνουμε είναι νερό ή κάποιου είδους ρόφημα χωρίς όμως αυτό να εμπεριέχει ζάχαρη, μέλι, γάλα και άλλα συστατικά. Το πιο σημαντικό στην διαλειμματική νηστεία είναι να πίνουμε μπόλικο νερό και να κρατιόμαστε ενυδατωμένοι στο μέγιστο δυνατό σημείο!

Δες επίσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την κετογονική δίαιτα!

Είναι αποτελεσματική η διαλειμματική νηστεία;

Τι είναι η διαλειμματική νηστεία-intermittent fasting

Πάρα πολλές έρευνες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα αυτής της δίαιτας. Που οφείλεται αυτό όμως; Η διαλειμματική νηστεία βασίζεται στην ρύθμιση της ινσουλίνης. Η τελευταία είναι μία ορμόνη που βοηθά στην μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα και παράγεται σε μεγάλες ποσότητες όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες. Σε περιόδους που τρώμε αρκετά, η ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη μειώνεται και έτσι αποθηκεύονται οι υδατάνθρακες ως λίπος.

Επιπλέον, μεγάλα διαστήματα αποχής από το φαγητό έχουν δείξει ότι η ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη βελτιώνεται και αυξάνουν κιόλας τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης. Αυτή προστατεύει τους μύες μας από το να κάψουν τις πρωτεΐνες για καύσιμο και βοηθά στην αναδόμηση τους. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι το intermittent fasting θα ρυθμίσει τα επίπεδα της ινσουλίνης ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει τις καύσεις και του οργανισμού. Τα διαστήματα της κατανάλωσης και τα γεύματα μας θα ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό μας ο οποίος θα λειτουργεί στο φουλ του κατά τον ύπνο μας και την περίοδο νηστείας.

Δες επίσης: Οι 4 καλύτερες τροφές που αυξάνουν τον μεταβολισμό!

Ποια τα οφέλη της;

Αυξημένη καύση λίπους και διατήρηση μυών

Υγιής άνδρας

Η διαλειμματική νηστεία προσφέρει αρκετά οφέλη. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι η αυξημένη καύση λίπους. Πιο πάνω εξηγήσαμε πως βοηθάει στην ρύθμιση των επιπέδων της αυξητικής ορμόνης και της ινσουλίνης. Αυτά οδηγούν στο να λειτουργεί καλύτερα ο οργανισμός μας και να βελτιώσουμε τον μεταβολισμό μας. Το σώμα μας κατά την διάρκεια που δεν καταναλώνουμε κάτι, θα αυξήσει τις καύσεις του και θα χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια. Η απώλεια λίπους λοιπόν, θα είναι γεγονός!

Επιπλέον, μας βοηθάει στο να διατηρήσουμε την υπάρχουσα μυϊκή μας μάζα. Δεν χρειάζεται άρα να φοβόμαστε μήπως καίμε μύες αντί για λίπος. Τα πράγματα γίνονται απλά με τo intermittent fasting!

Δες επίσης: Ποιες τροφές να αποφύγεις για να χάσεις λίπος!

Καρδιαγγειακή λειτουργία και πρόωρη γήρανση

Υγεία της καρδιάς

Οι πιο πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι βελτιώνει την καρδιαγγειακή μας λειτουργία και μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες που θα οδηγούσαν σε πρόωρη γήρανση του δέρματος μας. Το σώμα μας θα προλάβει να αποβάλλει τις τοξίνες κατά την διάρκεια της νηστείας, ειδικά κιόλας αν συνδυαστεί με ένα ιδανικό πρόγραμμα γυμναστικής!

Ναι ή όχι στην διαλειμματική νηστεία;

Διαλειμματική νηστεία

Όπως και κάθε διατροφή, πρέπει πρώτα το σώμα μας να συνηθίσει στους ρυθμούς της. Το να μας φανεί δύσκολο στην αρχή είναι αρκετά λογικό. Αν όμως δούμε τα πρώτα αποτελέσματα και μία απώλεια λίπους στο σώμα μας τότε θα μας δώσει το απαραίτητο πάτημα! Η ρύθμιση της ινσουλίνης και η ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας σίγουρα είναι κάτι που θα μας οδηγήσει στο στόχο μας. Το δύσκολο θα είναι όντως να την τηρήσουμε και να μην φάμε οτιδήποτε περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες ή φυτικές ίνες. Σε κάθε περίπτωση, ας συμβουλευτούμε τον προσωπικό γιατρό μας για να είμαστε σίγουροι!

Related Posts